BLOGG
För oss på City Gross är det viktigt att det finns utrymme för olikheter och att vi tillsammans skapar en arbetsplats för alla. Det är också viktigt att alla känner att det finns möjligheter att växa hos oss. Här kan du läsa om vad som händer på City Gross just nu och lära känna fler av våra kollegor.
50 år av trogen tjänst: "Förr behövde man kunna alla priser i huvudet"
Vår butik i Staffanstorp firar hela 50 år i år, 31 år som ett City Gross och 19 år som ett AG:s Favör. Om några dagar går Agneta Krondahl i pension, hon satte sin fot i butiken den 29 maj 1974 och har således varit med sedan start.
Bara en gång under sin 50-åriga karriär på City Gross, och dessförinnan AG:s Favör, har Agneta Krondahl funderat på att byta jobb men hon ångrade sig innan hon ens sökt jobbet.
- Man skulle nog kunna säga att jag är en riktig City Gross-ambassadör, jag är otroligt stolt över att inom några dagar ha tillhört företaget i 50 år. Åren har gått så fort och jag har aldrig ens tänkt tanken att arbeta någon annanstans. En endaste gång tänkte jag söka ett annat jobb men jag vände innan jag kom fram till dörren, säger Agneta och ler.
Med 50 år i bagaget har Agneta varit med om många förändringar och testat många olika roller.
- Under min första tid i bolaget arbetade jag på frukt- och gröntavdelningen. Arbetet har verkligen förändrats sedan dess, då vägde man all frukt och grönt till varje kund manuellt och satte på en etikett på varan. Här fick man verkligen möjlighet att möta kunden, berättar Agneta.
Utöver hennes ansvar för Frukt och grönt har hon varit ansvarig för godisavdelningen på City Gross. Men med så många år i butik har hon arbetat på de flesta avdelningarna, även i delin när det varit mycket kunder.
- Jag har fått göra det mesta i butik. När det varit mycket kunder har jag till och med arbetat i delin och fått skiva skinka. Den absolut största skillnaden på att arbeta i butik idag är att vi har så många fler hjälpmedel och att det är så mycket mer data. När jag började på AG:s och satt i kassan skulle man kunna alla priser i huvudet och allt slogs in manuellt. Det har verkligen förändrats, konstaterar Agneta och fortsätter.
- Det var också ett lugnare tempo förr. Idag är allt mycket mer effektivt.
Under årens lopp har företaget och även dagligvarubranschen genomgått många förändringar, de förändringar Agneta minns bäst är alla utbyggnader av butiken.
- Under min tid här har vi byggt ut butiken vid tre olika tillfällen. Sortimentet har blivit så otroligt mycket större jämfört med när jag började så det är inte konstigt att vi har varit tvungna att utöka antalet kvadratmeter. Så mycket som kunderna har att välja på idag fanns det inte för 50 år sedan. Tur det med tanke på allt det manuella arbetet som gjordes förr. Inte hade jag kommit ihåg priset på alla varor nu, säger Agneta.
Att arbeta på ett och samma ställe i hela sitt liv måste innebära att man trivs och när Agneta nu gett sig in på ett rekord i att vara den som arbetat längst i bolaget kan hon konstatera att det är kollegorna och kunderna som betyder mest.
- Jag har haft fantastiska kollegor under mina år i bolaget och det finns en fin omtanke från människorna på orten. Jag har kommit väldigt nära mina kunder, det är nästan så att man blivit kompisar efter att ha träffats så mycket genom åren.
Agneta kommer ofta tillbaka till kunderna när hon tänker tillbaka på sin tid i bolaget.
- Jag får ofta höra att jag har bra hand om våra kunder och min chef framför ofta beröm till mig som hon fått från kunderna. Det betyder väldigt mycket. Jag kommer framförallt ihåg en kund som trodde att jag var singel och han uppvaktade mig under alla sina besök i butiken. Men jag var minsann inte singel, så det var bara för honom att ge upp, skrattar Agneta.
- Vi har gjort många kundaktiviteter under årens lopp. Det jag minns bäst och kanske är mest stolt över är när vi bjöd in våra kunder till Kristihimmelfärdshelgen och bjöd på helgrillad gris.
Att Agneta är en riktigt ambassadör för företaget går inte att ta miste på, trots att Agneta har cancer och värk i kroppen har hon kämpat vidare och arbetar som värdinna i butiken sedan hösten.
- Sedan november arbetar jag endast två dagar i veckan, fyra timmar om gången. Allt för att jag vill uppleva min 50-års dag som medarbetare, avslutar Agneta.
Vi tackar Agneta för en lång och fantastiskt trogen tjänst och önskar henne all lycka till med pensioneringen!
Från timanställning till Säljchef för kassan - möt Admire Bajrami
För andra året i rad har City Gross blivit utsett till Karriärföretag. Det är en utmärkelse som innebär att vi erbjuder unika karriär- och utvecklingsmöjligheter både för unga arbetstagare och för dem som arbetat i några år. Av 3000 medarbetare är 864 under 25 år. I butiken i Hyllie hittar vi Admire Bajrami. Hon startade sin karriär på City Gross Rosengård som 19-åring på timanställning. Sedan dess har hon tagit flera steg och arbetar numer som Säljchef för kassan i vår butik i Hyllie. Vi tog ett snack med henne för att få höra mer om hennes resa inom City Gross.
När började du arbeta på City Gross och vilka olika roller har du haft i bolaget?
Jag började min anställning som butiksmedarbetare på City Gross Rosengård när jag var 19 år och inte riktigt säker på vad jag skulle göra framöver. Till en början arbetade jag på timmar men gick snabbt över till ett vikariat. När vi öppnade butiken på Stora Bernstorp flyttade jag med dit. Det var en rolig upplevelse att få vara med och bygga upp en ny butik. Här arbetade jag mycket i kassan och i förbutiken, därefter blev jag Teamledare. Idag arbetar jag i vår butik i Hyllie som Säljchef för kassan.
Det finns flera olika matvarukedjor, varför just City Gross?
Helt ärligt hade jag inte superbra koll på City Gross från början. Det fanns inte lika många butiker som det finns idag. Men jag hade en kompis som arbetade i bolaget och rekommenderade mig att söka eftersom hon trivdes så bra.
Du började på timmar, hur kom det sig att du valde att stanna kvar och fortsätta att utvecklas?
Det finns flera anledningar till varför jag har valt att stanna kvar i bolaget. Dels så tyckte jag att det var ett roligt jobb med mycket variation om man är öppen för att jobba på olika avdelningar. Sedan är arbetsmiljön a och o. Det var en rolig grupp kollegor som stöttade varandra i alla möjliga utmaningar och var väldigt omhändertagande när man var ny.
Du började som väldigt ung i bolaget, hur skulle du säga att mottagandet är när man kommer in som ny på arbetsmarknaden och dessutom ung?
Alla som jag träffar är väldigt måna om att ny personal ska känna sig välkommen och bli en del av gruppen. Unga som äldre tar samma ansvar. Det är även stor förståelse för ny personal och att man behöver växa in i sin roll och sina arbetsuppgifter. Detta får man väldigt bra stöttning i från kollegorna.
Du har gjort en "karriärsresa" inom bolaget. Hur ser du på utvecklingsmöjligheterna?
Utvecklingsmöjligheterna är verkligen stora. Jag ser bara på min egen resa och jag har flera kollegor som har gjort liknande. Sen finns det även möjligheter är utvecklas utanför butik och hamna på vårt huvudkontor. City Gross satsar på medarbetare som vill framåt och vi har flera olika interna utbildningar för den som vill utvecklas inom bolaget.
Vad skulle du säga är det bästa med City Gross?
Självklart alla fantastiska kollegor och möten med kunderna. Men också att ingen dag är den andra lik. Trots att City Gross ständigt växer så finns det fortfarande en familjär känsla inom företaget där man är mån om att ta tillvara på kompetensen hos medarbetarna. Sedan är bolaget också på en spännande resa som är kul att vara med på.
Varför anser du att man bör söka ett sommarvikariat på City Gross?
City Gross är en rolig arbetsplats med välkomnande personal. Det får jag ofta höra när jag har samtal med nyrekryterade, kollegorna är hjälpsamma och de känner sig väldigt välkomna. Sedan finns det många olika avdelningar att arbeta på. För den matintresserade är kanske delikatessen ett alternativ där vi tillagar vår egen catering. Eller om man älskar att baka så kanske bageriet är stället för en.
Sedan finns det som jag tidigare nämnt stora utvecklingsmöjligheter om man ser sin anställning som mer långsiktig. Vi är flera som började arbeta som sommarvikarier med idag har helt olika typer av tjänster.
Vad gör en Space Koordinator på City Gross?
Jennifer Nordin arbetar på City Gross försäljningsavdelning som Space Koordinator. Men vad gör hon egentligen om dagarna? Vi har pratat med Jennifer om vad hennes roll på City Gross innebär.
Mitt uppdrag är att skapa inspirerande kunduppleverser i våra butiker genom att disponera varorna på bästa möjliga sätt. Jag koordinerar allt arbete som gäller space och planogram, det betyder att jag ser till att butikerna har rätt ytor till sina planogram. Jag har ett nära samarbete med Space managers på Dagab så att de får rätt förutsättningar att ta fram planogram som följer våra strategier.
Vad är ett planogram?
Enkelt förklarat är det en detaljerad karta för att visualisera var och hur produkterna är placerade i butikshyllan.
Vad hur kan en dag se ut?
En typisk arbetsdag för mig kan börja med ett möte med en av Space managerna på Dagab för att bolla idéer på förändringar i planogram. Efter det så kan jag få ett samtal eller mail från butik som behöver hjälp med någon fundering kopplad till deras hylla eller planogram. Vi har kanske en butik som ska bygga om, jag tittar då på butikslayouten tillsammans med vår butiksarkitekt och ser till att hyllytorna är optimerade till just den butiken.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Jag tillhör världens bästa jobbfamilj! Vi är ett grymt team som stöttar och hjälper varandra och vi har kul tillsammans. Jag är en ganska social person så jag tycker om att ha många kontaktytor, särskilt rolig är kontakten med butik. Sen tycker jag om att det är fartfyllda dagar, det händer saker hela tiden så dagarna går fort och ingen dag är den andra lik.
Så jobbar City Gross för att skapa en mer jämställd och hållbar arbetsplats
City Gross ska vara en arbetsplats för alla. Vi arbetar efter våra värderingar inkluderande, kundfokuserade, resultatdrivna och ansvarstagande vilket är fyra värderingar som förpliktigar. I vårt arbete med att skapa en hållbar och utvecklande arbetsplats är det viktigt med en jämn fördelning mellan kvinnor och män. Hos samtliga medarbetare men också nedbrutet på ledande positioner - för att skapa förebilder och förutsättningar för alla.
- Vi har lyckats ganska bra både när det kommer till våra medarbetare och när det kommer till kvinnor i ledande positioner där vi ligger på 48%. Vår utmaning ligger hos våra butikschefer där endast 24% är kvinnor – vårt mål ligger på minst 40%, säger Helena Holmqvist, HR-chef på City Gross.
Andelen kvinnor i butikschefsrollen har ökat har det senaste året, men för att nå hela vägen till målet arbetar City Gross med internutbildning för att nyttja den kompetens man redan har genom att utbilda medarbetare och uppmuntra dem att ta nästa steg i karriären.
- Vi har gott om kompententa medarbetare som vi gärna ser växer inom City Gross. Det är ett långsiktigt arbete som redan gett resultat och som vi tror mycket på, säger Helena Holmqvist.
Det förstärks även i utbildningen Ung Talang – en intern utbildning som riktar sig till de som är under 30 år och arbetar på City Gross. Där är alltid andelen kvinnor och män 50/50. Just nu pågår även ett arbete med att tydliggöra och förstärka mandat och ansvar för personal hos säljchefer med syftet att på sikt skapa en större trygghet i ledarrollen och öka viljan att ta nästa steg.
- Vi har många duktiga kvinnliga säljchefer i våra butiker vi gärna skulle se utvecklas vidare, berättar Helena Holmqvist.